Vi kan äntligen hyra och köpa filmer på iTunes

films_itunes

Om detta inte hoppade ut på dig i iTunes, nästan två år efter öppnandet av uthyrning och försäljning av filmer i den amerikanska iTunes Store, är det äntligen fransmännens tur att dra nytta av den nya funktionaliteten.

filmer_itunes

Efter en senaste uppdatering av iTunes √§r det nu m√∂jligt att hyra filmer p√• franska iTunes Store. De senaste utg√•vorna √§r tillg√§ngliga f√∂r 3, 99 euro medan andra titlar fr√•n samlingen faktureras dig 2, 99 ‚ā¨ inkl.

Det är också möjligt att köpa filmer för att lagra dem utan tidsbegränsning på din Mac, iPod, iPhone eller iPad, men med tanke på den mycket snäva hanteringen av DRM av Apple, och även om jag ännu inte har testat köpet, tvivlar jag mycket på att det är möjligt att överföra dem till ett annat medium som jag väljer. Men i hans stora generositet, Apple förbehåller sina kunder film och köpare av filmer av bonusarna som kallas iTunes Extras som huvudsakligen består av intervjuer, trailers och foton.

F√∂r att komma √•t filmer p√• iTunes √§r det extremt komplicerat: du m√•ste klicka p√• fliken “Filmer” h√∂gst upp p√• sk√§rmen. Jag utforskade lite den tillg√§ngliga katalogen: ingen √∂verraskning, vadApple n√•got vilseledande kallar “de senaste utg√•vorna” √§r inte de filmer som f√∂r n√§rvarande visas men de som redan finns p√• DVD, antingen f√∂r mer √§n fyra m√•nader sedan, eller n√•gra blockbusters och en handfull gamla gamla B-serier som g√∂r n√§r till och med ganska m√•ttlig avund och som luktar lite i katalogens botten. Men ok.

F√∂r varje film har du r√§tt till en fullst√§ndig fil med synopsis, anv√§ndarnas √•sikter (jag visste inte att du kunde vara en “anv√§ndare” av en film) och naturligtvis den viktigaste trailern.

Filmerna till salu kostar 13,99 euro eller cirka 30% mindre än en DVD, som fortfarande verkar lite hög.

Jag testar hyran med nedladdningen av Inglourious Basterds, som jag kommer att uppt√§cka p√• min iPad n√§r den kommer till sin destination (vilket tar lite l√§ngre tid √§n om jag gick till sj√§lvbetj√§ningsklubben i mitt grannskap sedan nedladdningsm√§taren s√§ger till mig 5 √•terst√•ende timmar …)