FrÄn pixel till papper, Brad-Pitt Deuchfahl eller historien om en blogg vÀnde bok

Efter publiceringen av sin bok gick Brad-Pitt Deuchfahl med pÄ att svara pÄ nÄgra frÄgor och avslöja exklusivt för Press-citronanvÀndarna den lilla historien om hans möte med publiceringsvÀrlden.

Brad Pitt Deuchfahl
(Illustration Diego Aranega)


Du bloggar i tvÄ och ett halvt Är, idag slÀppte du en bok, kan du förklara för oss hur det gick?
Flera redaktörer har kontaktat mig. De tre mest kÀnda Àr utgÄvorna Private, M6 och Flammarion.
Mariane Olivier frĂ„n Éditions PrivĂ© kontaktade mig via Rons blogg. Franck Tirlot frĂ„n M6 Ă©ditions upptĂ€ckte min blogg via tidskriften Citato (distribueras gratis i högskolor) och Guillaume Robert frĂ„n Editions Flammarion skickade mig ett mejl för att berĂ€tta att han Ă€lskade mina texter och ville publicera dem.

Les Ă©ditions PrivĂ©, M6 Editions, Flammarion etc … vilket förlag valde du och varför?
Jag ville inte sĂ€rskilt redigeras. Jag har redan en blogg som lĂ€ses av mĂ„nga mĂ€nniskor (7000 besökare / dag). SĂ„ jag sa bara “var redigerad, varför inte, men under förutsĂ€ttning att alla mina texter förblir online sĂ„ att mina lĂ€sare kan fortsĂ€tta lĂ€sa dem gratis”. Jag sa ocksĂ„ att jag var tvungen att skicka ett kontrakt till mig, att jag inte ville resa förrĂ€n jag visste exakt vad jag erbjöd.
De svarade alla “vi mĂ„ste trĂ€ffas, vi kan inte skicka ett kontrakt via e-post, och dĂ„ mĂ„ste dina texter, du vet, sĂ€kert tas bort frĂ„n din blogg”. SĂ„ jag sa ”synd för boken”.
Men det finns en som sa till mig ok för allt. Det var M6-utgÄvor.

Ska du fortsÀtta blogga? PÄ samma sÀtt ?
Ja. Jag bad att kontraktet skulle specificera att M6 Éditions inte hade nĂ„gra rĂ€ttigheter pĂ„ min blogg. Jag vill inte behöva göra saker som att lĂ€nka till fnac eller amazon, för jag vill inte att folk ska köpa min bok.
Å andra sidan, om de vill ha det, kommer det verkligen att göra mig glad.

Ingen “censur” -klausul med din utgivare?
NĂ€r det gĂ€ller “censur” stĂ„r det fortfarande i mitt kontrakt att det finns saker som jag inte kan skriva. Jag kan till exempel inte sĂ€ga pĂ„ min blogg att min redaktör, Franck Tirlot, har en liten penis.
Men hej det Àr okej, jag kan sÀga det pÄ din.

Inte alla texter i boken kommer frÄn din blogg, eller hur?
50 50. HÀlften av texterna kommer frÄn bloggen och resten Àr nya texter. PÄ sÄ sÀtt kommer de som redan kÀnner till bloggen att upptÀcka nya texter (till exempel pÄ den yaviska gemenskapen). Och lÀsarna av boken kan hitta massor av andra texter pÄ bloggen.
Boken Àr bloggbonusen och vice versa.

Varför inte ha skrivit en roman?
Jag skrev korta texter, noveller, som Àr ordnade i kronologisk ordning. Att skriva texter som det Àr nÄgot jag Àlskar. Jag ville inte skriva en roman, för jag Àr inte en romanförfattare och du bör inte försöka göra en dusch vattentÀt nÀr du inte Àr rörmokare.
Och jag ville inte göra en bok som blir vÄt.
Och framför allt Àr det mitt liv jag berÀttar och mitt liv Àr inte en roman. Mitt liv Àr snarare en följd av texter. Ibland Àr texter som Àr roliga. Och ibland andra texter.

Hos vissa bokhandlare, till exempel pĂ„ Fnac, kan du hitta din bok i avsnittet “ungdom”.
Ja, jag ville att boken skulle ligga pÄ barnhyllan för i den sÀger jag att jultomten inte finns, att jag försökte suga min kuk pÄ egen hand och att jag ofta drömmer om att jag har sex med min mamma[1]. Det Àr bra jag tror att barn kan lÀsa det. PÄ sÄ sÀtt vet de att de inte Àr ensamma. Det Àr verkligen modigt av Fnac att göra det.
För Fnac Àr jag faktiskt lite som den nya Harry Potter [2]

Finns det en medieplan för den hÀr boken?
I början av november, i 15 dagar, hade jag min annons i gratis Mac Do-tidningen och det var sÄ bra. I fredags var det ocksÄ en annons för min bok i tidningen Le Monde. PÄ internet kommer det att finnas reklambannrar, pÄ M6.fr och pÄ Over-Blog (OB Àr en partner för denna utgÄva). Télérama förbereder en fil pÄ mig. Och jag tror att det mÄste finnas affischer ocksÄ. Och andra saker jag inte kan prata om.

Ska vi trÀffa dig pÄ tv, höra dig i radion?
Nej … Jag gĂ„r inte till Fogiel förklĂ€dd till en dator. Inget behov … det finns redan allt du behöver pĂ„ internet: det finns Naguy, Nicolas Hulot och Dove Attia (jag lĂ€gger inte lĂ€nken). Det finns nĂ„got att göra.

[1]Det har aldrig hÀnt mig, inte ens som barn. (NDLA)
[2]Eller ett slags Petit Nicolas-versionskrÀp?